E-bøke

E-bøke

E-bøker eller elektroniske bøker er på full fart inn i hverdagen vår. Dette er bøker som er tilgjengelig rett på vårt elektroniske lesebrett, på telefonen, på nettbrett eller hvor som helst ellers. Fordelen er selvsagt at man slipper å dra med seg et dobbelt sifrert antall bøker på ferie. Ulempen er at forfatterne får mindre utbetalt pr bok, kanskje.

E-bøker gjør det enklere å lese

Personlig så er jeg veldig glad for at flere og flere elektroniske bokhandlere lar deg laste ned et prøveeksemplar av boken før du kjøper hele. Jeg kan lese et par sider av boken og få en så stor smakebit at jeg blir nysgjerrig på hvordan resten av historien går. Stort sett så har dette vist seg å være en god måte å vurdere om jeg skal bruke penger på boken. Noen få ganger så har jeg bommet på mål og kjøpt en bok som viste seg å være for dårlig.

Det er enkelt å få opp nye bøker og jeg synes at de rene lesebrettene er utrolig gode å bruke. Øynene kan bli litt slitne med nettbrett eller lignende, men lesebrettene er så godt satt opp at jeg ikke merker forskjellen mellom brettet og en vanlig bok.

Ettersom jeg har med meg bøkene, elektronisk, overalt så blir det også til at jeg leser mer. Jeg synes at lesebrettene gjør det mye enklere for meg å fordype meg i en bok, uansett hvor jeg er.

Oppdager nye forfattere

Jeg leser spesielt mange engelskspråklige forfattere og dem er det mange av. De aller fleste dukker aldri opp i Norge og derfor må man bestille fra utenlandske kilder. Før var dette en tidkrevende affære. Jeg måtte finne bøkene, gjette på om jeg likte dem, bestille dem, få dem tilsendt, betale frakt og så fikk jeg dem inn i huset. Ofte måtte jeg begrense bestillingen min så jeg ikke gikk over tollgrensen.

Med elektroniske bøker så bestiller jeg, betaler og får boken alt i løpet av et par minutter. Raskt og effektivt, akkurat slik som jeg liker det. Resultatet er at jeg prøver mange forfattere som jeg aldri ellers hadde prøvd. Så ikke bare får jeg flere gode bøker å velge mellom, flere forfattere får nyte godt av mitt bokbudsjett.

Økonomiske vilkår for forfatterne

Personlig så er jeg opptatt av å betale en grei pris for boken jeg kjøper. Jeg vil ikke bli flådd, men jeg vil ikke betale for lite heller. Forfatteren skal ha tid til å skrive flere bøker og da må jeg betale noen av utgiftene ved å kjøpe bøkene.

Hvis jeg ser på bokbudsjettet mitt de siste årene så har det økt. Dette er i strid med en del av spådommene rundt e-bøker. Det var nemlig mange som mente at forfattere, forleggere, tilretteleggere og mange andre kom til å gå med stort underskudd takket være e-bøker.

Noen har nok fått det dårligere økonomisk, men jeg tror det ville skjedd uansett. Jeg tror også at mange andre har fått muligheten til å vise frem sine evner og bli møtt med begeistring.

Lettere tilgang til engelske bøker

Den store fordelen i mine øyne er selvsagt at det er så mye enklere å få tilgang til engelske bøker når man har e-bøker. Før måtte jeg vente i lang tid før jeg fikk pakken på døren. Jeg rev den opp og slukte bøkene (metaforisk sett). I noen tilfeller så likte jeg ikke boken og hadde da kastet bort tid og penger på noe som var bare dumt.

Svært mange av mine favorittforfattere vil aldri bli utgift i Norge, verken på norsk eller på engelsk. Så jeg ville aldri fått muligheten til å kose meg i selskap med de mange spennende karakterene til Ilona Andrews, Patricia Briggs, Laura Ann Gilmann og mange, mange flere, hvis jeg ikke hadde kunne handle direkte til mitt nettbrett.